Activiteiten

Vereniging De Hereeniging is in 1992 opgericht door bewoners van de Roemer Visscherstraat met als doel het behartigen van de belangen van de bewoners in de omgeving van het Vondelpark te Amsterdam. De naam De Hereeniging werd gekozen omdat op het terrein waarop de Roemer Visscherstraat vanaf 1890 werd gebouwd de sociëteit De Hereeniging was gevestigd. Deze sociëteit is in 1890 opgeheven. Op 11 juni 1993 zijn de statuten van de nieuwe vereniging De Hereeniging notarieel vastgelegd.

Panden Roemer Visscherstraat gered van de sloop

Directe aanleiding voor de oprichting van de nieuwe vereniging waren de grootschalige uitbreidingsplannen van de jeugdherberg aan het Zandpad. De jeugdherberg had in 1975 het gebouw van de voormalige Huishoudschool aan het Zandpad – een rijksmonument – van de gemeente geschonken gekregen. Dat had de gemeente gedaan omdat in dat jaar het slaapverbod in het Vondelpark werd ingevoerd en de gemeente de “parkslapers” (voorheen de “Damslapers”) daarmee een goedkoop alternatief wenste te bieden.

De jeugdherberg nam evenwel in 1992 afstand van de oorspronkelijke ideële doelstellingen en vatte het voornemen op om een commerciële bedrijfsvoering na te streven. De stichting, Stichting Nederlandse Jeugdherberg Centrale (NJHC), heeft toen het plan opgevat om naast de voormalige Huishoudschool waarin zij was gevestigd, een groot hotelcomplex voor 500 bedden aan het Zandpad te bouwen. Daarvoor zou de “Witte Villa” aan het Zandpad moeten worden gesloopt, waar Jeltje de Bosch Kemper had gewoond, oprichtster van Algemene Nederlandse Vrouwenvereniging Tesselschade en initialiefneemster van de Huishoudschool. Tevens wenste de jeugdherberg drie panden aan de Roemer Visscherstraat, met hun karakteristieke 19de-eeuwse voorgevels, te slopen.

Deze plannen werden destijds door Stadsdeel Oud West goedgekeurd. De Hereeniging is toen een bestuursrechtelijke procedure begonnen die zij heeft gevoerd tot aan de Raad van State. Het resultaat was dat de sloop van Witte Villa en de nieuwbouw niet tegengehouden konden worden, maar wel werd bereikt dat het nieuwe hotel niet hoger werd dan 14 meter en, vooral een succes, dat de panden Roemer Visscherstraat niet gesloopt werden, waardoor de Roemer Visscherstraat zijn 19de-eeuwse karakter heeft behouden.


Inspraak herinrichting Leidseplein

De Hereeniging bleef nadien actief en alert op ongewenste ontwikkelingen. Er werd geregeld inspraak gedaan op het Stadhuis, zoals met betrekking tot de herinrichting van het Leidseplein, de verplaatsing van de taxiopstelstrook naar het Leidsebosje en de geplande uitbreiding van het Marriott hotel aan de Stadhouderskade. Goede contacten worden onderhouden met de buurtbewoners, het bestuur van gebouw Byzantium en de gemeenteambtenaren.


Betaald parkeren ingevoerd, parkeerzone deelfietsen voorkomen

Recent is door inspanningen van De Hereeniging voorkomen dat de Roemer Visscherstraat als parkeerzone voor het deelfietsen-project werd aangewezen. Tevens is bereikt dat betaald parkeren op zondagen is ingevoerd.


Nachtrust gewaarborgd door plaatsing verzinkbare paal

Het meest tastbaar recente resultaat van alle inspanningen van De Hereeniging is de “vezip” (verzinkbare paal) op de hoek Roemer Visscherstraat/Tesselschadestraat, die door de gemeente is geplaatst na gerechtelijke procedures door de vereniging en intensieve belangenbehartiging door leden van de vereniging bij gemeenteraadsleden. Hierdoor is de nachtrust, die ernstig werd bedreigd door rondrijdende taxi’s en luidruchtig Leidsepleinpubliek, alsnog gewaarborgd.


Uitbreidingsplannen Stayokay

Helaas is het noodzakelijk om wederom in het geweer te komen tegen nieuwe voornemens tot uitbreiding van de NJHC – die handelt onder de naam “Stayokay”, maar door de omliggende bewoners genoemd wordt “Stayaway”.

Ingevolge een recent uitgevoerde verbouwing is het aantal bedden nu tot 530 aangewassen. Alsof dat niet genoeg is, heeft de NJHC nu een volledige horeca vergunning aangevraagd, waarmee zij beoogt om niet alleen voor de hotelgasten, maar om ook voor van buiten komend publiek (zoals Vondelparkbezoekers) een café en restaurant te gaan exploiteren.

Deze vergunningaanvraag is recent gedaan onder het nu nog vigerende bestemmingsplan Oud West, klaarblijkelijk omdat het nieuwe bestemmingsplan, dat binnenkort van kracht wordt, vanaf 2019 geen toename van horeca in Oud West meer toelaat.

Te verwachten valt dat de voorgenomen exploitatie van een restaurant en café voor het grote publiek tot veel overlast zal leiden. De vereniging heeft dan ook besloten om met juridische actie op te komen tegen de aangevraagde horecavergunning.

Een grote en (financieel) sterke vereniging De Hereeniging is en blijft dan ook vereiste voor een goede leefomgeving!